Zabıta Amirliği 08 Mayıs 2024, 11:22
Şükrü KOCABAŞ
Zabıta Müdürü
1971 yılında Boyabat’ta dünyaya geldi. ilk ve orta öğrenimini Boyabat'ta tamamaladı. Üniversite eskişehir anadolu üniversitesi açıköğretim' de Tamamladı. Boyabat Belediyesi Zabıta Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Evli ve 2 Çocuk Babasıdır.
E-posta: sukru.kocabas@boyabat.bel.tr
Boyabat Belediyesinin yetkili olduğu ve işlettiği alanlarda zabıta hizmetlerini yerine getirmek, beldenin esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanması için kanun, tüzük, yönetmeliklerin, Belediye Meclisi, Belediye Encümeni veya yetkili kurullarca alınmış ve belediye zabıtasınca yerine getirilmesi gereken emir ve yasakların yerine getirilmesini sağlamak, bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve yaptırımları uygulamaktır.
Amaç
Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı Belediye Zabıta Teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını, Zabıta memurlarının niteliklerini, görevde yükselme ve mesleki eğitimlerini kıyafetleri ile çalışama usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönetmelik Boyabat Belediyesi Zabıta Teşkilatını kapsar.
Dayanak
Madde 3- 03.07.2005 tarih ve 5393 Sayılı Belediye Kanununun 15.madde ve fıkraları ile aynı kanunun 51.maddesi, 11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Belediye Zabıta Yönetmeliği, 1608 sayılı Kanunun 5728 sayılı kanunla değişik 1.maddesi ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve ilgili diğer Kanunlar.
Tanımlar
(Nitelik, Bağlılık, Görev ve Yetki Alanları)
Madde 5- Belediye Zabıtası, Beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanması ile görevli olup, bu amaçla Belediye Meclisi tarafından alman ve Belediye Zabıtası tarafından yerine getirilmesi gereken emir ve yasaklarla bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygular. Belediye Zabıta Personeli üniformalı olup, kıyafeti İçişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan “ Belediye Zabıta Yönetmeliği” ğinde gösterilir.
Belediye Zabıtasının Bağlılığı
Madde 6- Belediye Zabıtasının bağlı olduğu emir ve komuta zinciri aşağıda olduğu gibidir.
Belediye Zabıta Teşkilatı doğrudan Belediye Başkanın emri altındadır. Gerektiğinde Belediye Başkanı, Zabıta Müdürlüğündeki iş ve işlemlerin takibi için bir Başkan Yardımcısı görevlendirebilir. Mahalli Mülki Amir Belediye Zabıtasının da amiridir. Özel Kanunların yetkili kıldığı hallerde, mahalli en büyük Mülki İdari Amiri, zabıta personelini görevlendirebilir.
Belediye Zabıtasının Görev ve Yetki Alanları
Madde 7- Boyabat Belediyesi sınırları içerisinde görevli ve yetkilidir. Ayrıca mücavir alanlarda kanunlarla belediyenin yetki ve sorumluluğuna verilmiş hizmetler bakımından yetkili ve görevlidir.
Madde 8- Zabıta müdürlüğü; kanun ve yönetmeliklerin verdiği kontrol, cezalandırma, sanat ve ticaretten men, yıkım ve bilumum men ile ilgili yetkili mercilerin kararlarını Belediye Başkanı adına uygulamakla görevlidir.
Madde 9- Zabıta müdürlüğü amir ve memurları, görevlerinden dolayı Belediye Başkanına karşı sorumludurlar.
Madde 10- Zabıta Müdürlüğü amir ve memurları beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanması amacıyla Boyabat Belediye Meclisi tarafından alınan emir ve yasaklar ile diğer Kanun ve yönetmeliklerle verilen görevleri uygulamak, sonuçlarını takip etmek ve sonuçlandırmak, uymayanlar hakkında mevzuatta Öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygulamakla sorumludurlar.
MADDE 61- Her işyeri, işyerinin kapsamına uygun şekilde çöp bidonu bulundurması ve çöplerini bu kutularda muhafaza etmesi zorunludur.
MADDE 62- Her ne suretle olursa olsun çevreyi kirletmek, tükürmek, çöp, kağıt, meyve artıkları, kuruyemiş kabukları,şişe ve teneke kutu vb. atmak, dökmek yasaktır.
MADDE 63- Sanayi atıkları, inşaat ve tadilat atıkları çöp olarak değerlendirilmez. Bu tür atıklar, sahipleri tarafından toplanarak kaldırılması gerekmektedir. Çöp konteynırlarının içine moloz ve bahçe temizleme malzemeleri atılması yasaktır.
MADDE 64- Cadde ve sokaklardaki umumi kanalizasyon giderlerine, pis koku çıkaran sıvı atık dökülemez. İzgaraların üstü kapatılamaz, kanalizasyon giderleri açıkta akıtılıp, etrafa pis koku neşretmek yasaktır.
MADDE 65- Taşıma vasıtaları ile özel araçlar, su birikintilerinin oluştuğu yerlerden, çamurlu ve tozlu yerlerden yavaş bir şekilde geçeceklerdir. Süratli giderek halkın üzerine çamurlu ve pis suları sıçratmak yasaktır.
MADDE 66- Müesseselerin ve apartmanların yakıt artıkları ( küller, cüruflar ) sadece kış aylarında çöp konteynırlarının yanına düzgün bir şekilde bırakılması gerekmektedir. Çöp konteynırların içine bu tür malzemelerin atılması yasaktır.
MADDE 67- Her ne sebeple olursa olsun, cadde ve sokaklara pis su ( sabunlu, çamurlu, kireçli vb.) akıtmak yasaktır.
MADDE 68- Temizlik aracı geliş saatine kadar herkes çöpünü ve benzeri şeylerini naylon poşet içinde ve kapalı kaplar içerisinde muhafaza edecektir. Çöp aracı geçiş saatleri haricinde cadde ve sokaklara zamansız çöp çıkarmak yasaktır.
MADDE 69- Hayrat çeşmelerden, tabi kaynaklardan evlere ve inşaatlara su almak, çamaşır yıkamak ve araç yıkamak yasaktır.
MADDE 70— Şehir dahilinde tüm binalarda; yetkili kurumlarca belirlenen türde yakıt bulundurulması ve yakma işleminin ilgili mercilerin alacağı kararlar doğrultusunda ehliyetli kişilerce yapılması, bacadan çıkan duman ile çevre kirliliği verilmesine sebebiyet verilmesi halinde cezalandırılması.
MADDE 71- Meskenlerde, işyerlerinde, mağaza ve imalathanelerde; çevreyi rahatsız edecek pis duman ve koku çıkartmak yasaktır.
MADDE 72- El ilanları ile çevrenin kirletilmesi yasak olup, ilgilileri cezalandırılır. Cadde, sokak ve meydanlara atılan el ilanlarının sahipleri tarafından toplanması zorunludur.
MADDE 73- Her türlü nakliyat esnasında; cadde ve sokakları kirletmek yasaktır. Kum, çakıl ve hafriyat, çöp nakli esnasında ise araç sahipleri gereken her türlü önlemi alacak ve aracın üst kısmına branda çekeceklerdir.
MADDE 74- Evlerin ve müesseselerin önlerine çamaşır asmak, pencere ve balkonlardan halı ve yollukları silkelemek, gelip geçenlerin üstlerini kirletecek şekilde hareketlerde bulunmak yasaktır.
MADDE 75- Şehrin ana girişleri ile bulvar ve caddelerin ön kısmına bakan güzergahlarındaki binaların ön balkonlarına çamaşır asmak yasaktır.
MADDE 76- Pazar günlerinde kesinlikle inşaat çalışması yasaktır. Ulusal tatil günlerinde ve diğer tatil günlerinde sabah saat 09:00'dan önce, akşam saat yazlan 19:00, kışları ise 17:00’den sonra her ne suretle olursa olsun, etrafı rahatsız edecek şekilde gürültülü çalışmak yasaktır.
MADDE Dere yataklarından kum, çakıl ve toprak alınması yasaktır. Ayrıca derelere çöp, moloz vb. Malzeme dökmek ve dolgu yapmak yasaktır.
MADDE 78- Belediyece gösterilen yerlerin dışına, toprak, moloz, çöp ve her türlü inşaat atığı dökmek yasaktır.
MADDE 79- İnşaat malzemesi satışı yapan işyerleri, çekme mesafesi dışında kalan yerlere ( kaldırım, yol, meydan vb.) inşaat malzemesi koymak yasaktır.
MADDE 80- İnşaat sahipleri inşaatlarının etrafına, tahta perde ile kapatıp tehlikelere karşı her türlü tedbiri almak zorundadır.
MADDE 81- Arsa ve arazi sahiplerinin arsa ve arazilerinin etrafını çevrenin estetik güzelliğini bozmayacak şekilde kapatması veya tahta perde ile çevirmesi zorunludur. ( Yangına ve çöp atılmasına karşı tedbir alınması gerekli olup, bir olay vukuunda arsa sahibi sorumlu olacaktır.)
MADDE 82- Şehir dahilinde bulunan eski veya tarihi eser durumundaki binaların tehlike arz eden durumlarda ilgililerince, sahipsiz olması durumunda ise Belediye tarafından gerekli emniyet tedbirlerinin alınması zorunludur.
MADDE 83- Şehir içerisinde arsalarda bulunan sarnıç, kuyu, kireç kuyusu, mahzen vb. çukurların üstünü açık bulundurmak veya etrafını kapatmamak ve gerekli emniyet tedbirlerini almamak yasaktır.
MADDE 84- İşyerleri ve Binaların sokak cephelerine kurulan tente ve siperlerin ön ve yan kısımlarına açılan bezlerin yaya kaldırımından yüksekliği 2.20 olacaktır. Tente ve siperlerin eni ise, yaya kaldırımını geçmemek şartı ile en fazla İm. olacaktır.
MADDE 85- Ev ve işyerlerinde soba ve baca giderleri binanın projesinde belirtildiği şekilde çatı üst seviyesine kadar çıkarılacaktır. Şehir içerisinde; meskenlerde ve işyerlerinde sobalarda, koku yapıcı, parlayıcı, patlayıcı maddeleri kullanmak yasaktır.
MADDE 86- Yaya yollan, cadde ve sokakları her ne sebeple olursa olsun, izinsiz olarak kazmak, bozmak, cadde ve sokaklar üzerine setler yapmak yasaktır. Tretuvarlarda, izinsiz olarak kanal vb. açmak yasaktır.
MADDE 87- Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından belirlenen ve tebligatı yapılan inşaat yasakları ile ilgili kurallara uyulması zorunludur.
MADDE 88- Her türlü bina ve yapılar ile tadilatlar için belediyeden izin alınması zorunludur. İzinsiz yapılan çalışmalar, Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile birlikte tespit edilerek durdurulur.
MADDE 89- Her türlü inşaat malzemeleri ( kum, kireç, taş, demir, tuğla vb. Gibi ) kamuya ait yol, kaldırım ve boş alan üzerinde bırakılması yasaktır.
MADDE 90- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan işyeri açmak ve çalışmak yasaktır. ( Ruhsat yönetmeliği kapsamında gerekli işlemler yapılır.)
MADDE 91- İşyeri açma çalışma ruhsatı hangi işyeri için alınmış ise o işyeri için geçerlidir.
MADDE 92- İşyeri açma çalışma ruhsatında belirtilen faaliyet konusunun dışında başka herhangi bir iş yapmak yasaktır.
MADDE 93- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, işyerinin görünür bir yerine asılması zorunludur.
MADDE 94- Milli bayramlarımızda ve önemli günlerimizde işyerlerinin ön cephesine bayrak asılması zorunlu olup, kirli, yırtık ve kırışık bayrak asmak yasaktır.,
MADDE 95- İşyerlerinin ve evlerin ortak kullanıma ait çatı katlarının çirkin görünüm verecek her türlü eşya koymak yasaktır.
MADDE 96- İşyeri Açma Ruhsatı olduğu halde, ruhsatta belirtilen işyeri alanının genişletilmesi veya daraltılmasının Belediyeye bildirilmesi ve ruhsata işletilmesi mecburidir.
MADDE 97- Şehir içi ve şehirler arası kargo taşımacılığı ile ilgili işyerlerinin açılması ve faaliyeti, Belediye Meclisince alman karar doğrultusunda olması zorunludur.
MADDE 98- İşyeri olarak iskanı alınan yerlerde ikamet edilmesi yasaktır.
MADDE 99- Umuma açık işyerleri Belediye Encümenince tespit edilen açılış ve kapanış saatlerine uymak zorundadırlar.
MADDE 100- Hafta Tatil Ruhsatına tabi olan işyerleri Hafta Tatil Ruhsatı almak zorundadırlar.
MADDE 101- Teftişe tabi bütün işyerleri genel temizliğe uymak zorundadır.
MADDE 102- Bilumum teftişe tabi işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına sahip bütün işyerleri Belediyece verilmiş teftiş defterini kontroller esnasında görevli memura vermek mecburiyetindedir.
MADDE 103- Sıhhi ve Gayri Sıhhi işyerlerinde işletme ruhsatlarına tabi işyerlerinde çalışan bütün personelin iş başında temiz, ütülü iş gömleği giymeleri, tırnaklarının kesilmiş ve ellerinin görünüşü ile kendi görünüşlerinin temiz olması zorunludur.
MADDE 104-Sıhhi ve Gayri Sıhhi işyerlerinde işletme ruhsatlarına tabi işyerlerinde çalışanlar sağlık muayene cüzdanı almak zorundadır. Sağlık muayene cüzdanı çıkartmadan çalışmak yasak olup, her muayene döneminde muayene yaptırmak zorunludur.
MADDE 105- Belediyece verilen veya ilgili kurumlarca belirlenen tarife dışında müşteriden fazla ücret almak veya talep etmek yasaktır.
MADDE 106- İşyerinde veya deposunda bulunduğu halde, herhangi bir malı herhangi bir sebeple satışa arz etmemek veya saklamak yasaktır.
MADDE 107- İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına tabi her türlü işyeri sahibi sattıkları malın fiyatını belirtir etiket ve ilgili mercilere verilen fiyat tarifesini iş yerinde müşterilerin görebilecekleri uygun bir yere asmak zorundadır.
MADDE 108- İşyerlerine gelen müşterilere hizmet sunulması zorunludur.
MADDE 109- Gramaja tabi gıda maddelerinin ekmek, pide, vb. eksik vezinli olarak imal edilmesi ve satılması yasak olup, eksik vezinliler müsadere edilerek tutanak tanziminden sonra kanun gereği yoksul vatandaşlara dağıtılır.
Perakende satış yapan işyerleri
Halkın yiyip içmesine mahsus işyerleri
Halkın yatıp kalkmasına mahsus işyerleri
Halkın taranıp temizlenmesine mahsus işyerleri
Halkın eğlenmesine mahsus işyerleri
G.S.M. Yönetmeliğine tabi işyerleri
Gıda ile ilgili depolar
S.Garaj Terminali
Toptan Sebze-Meyva Halleri
Pazaryerleri
İktisadi Nizamlar
Taksi durağı ve Yazıhanesi, Oto parklar, Oto Galerileri
Mezarlıklar
Yangın Tedbirleri
Spor tesisleri
Trafik mevzuatı.
MADDE 6- Belediye Meclisinin ve Encümeninin kararlarının tespit ettiği emir ve yasaklarına herkes uymak zorundadır.
MADDE 7- Her türlü Belediye mallarına zarar vermek yasaktır. Belediye mallarına zarar veren reşit olmayan çocukların velileri sorumludur.
MADDE 8- İşyerinin ön kısmına işçisini çıkartmak, yüksek sesle çığırtkanlık yaptırmak, müşteriye tercih hakkı bırakmayacak şekilde hareketlerde bulunmak, kart dağıtmak yasaktır.
MADDE 9- Umumun yararlandığı yerlerde top oynamak, kızakla kaymak, kay kay vb. Gibi aletleri kullanmak ve motorlu araçlarla gereksiz yere patenaj yapmak topluma rahatsızlık vermek yasaktır.
MADDE 10- Genel bahçelerde, parklarda çimen ve çiçekler üzerinde yürümek, oturmak suretiyle her türlü her türlü şekilde zarar vermek ile ağaçları kırmak ve kesmek yasaktır.
MADDE 11- Park içlerinde Belediyemizce alınacak kararlar doğrultusunda halkımıza rahatsızlık verecek şekilde motorlu veya motorsuz vasıtaları kullanmak ve kullandırmak yasaktır.
MADDE 12- Apartman ve işyerlerinin ortak kullanım alanlarında bulunan ağaçların kesilmesi veya kaldırılması izne tabidir. Yönetici karar defterine işlenen karar ile Belediyeye müracaat edilir. Uygun görülür ise Belediye Parkbahçe Müdürlüğü tarafından kesilir. İzinsiz kesilen veya kaldırılan her- ağaç için Park ve Bahçeler Müdürlüğünün raporu doğrultusunda idari para cezası uygulanır.
MADDE 13- Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan gerçek kişiler ile, bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye idari para cezesı uygulanır.
MADDE 14- Caddeler, sokaklar, yaya yolları, meydanlar, alt ve üst geçitler hiç bir suretle işgal edilemez.
MADDE 15- Yaya kaldırımlarına ve işyeri önlerine, yol üzerlerine geliş geçişi engelleyecek şekilde herhangi bir malzeme ( reklam tabelası, çiçeklik, satışa sunulan malzemeler vb.) ile işgal edilmesi yasaktır.
MADDE 16- Her türlü işyerinin gündüz veya gece saatlerinde çevreyi rahatsız edecek şekilde radyo, teyp çalması, bant, kaset, satış yerlerinin ön kısımlarına operlör koyması, gezici motorlu vasıtalarla oparlör takılarak anons yapılması ile müzikli yayın yapılması yasaktır.
MADDE 17- Kaldırımlarda ve yollarda oturup tavla oynamak yasaktır.
MADDE 18- İlçe Trafik Komisyonu veya Belediye Trafik Komisyon Kararlan doğrultusunda trafiğe kapalı alanlarda belirlenen giriş-çıkış saatleri dışında motorlu araç ve motorsikletle girmek yasaktır.
MADDE 19- Hayvan pazarı dışında, hayvan alıp satmak veya satış için herhangi bir alanda hayvanları bekletmek yasaktır. Şehir içerisinde cadde ve sokaklarda hayvan oynatmak ve hayvan dövüştürmak yasaktır.
MADDE 20- Yasaklanmış yerlerde at arabası ile trafiğe çıkmak yasaktır. Atların arka kısmına torba takılması mecburidir.
MADDE 21- Şehir içerisinde ağıl yapıp, hayvan beslemek yasaktır.
MADDE 22- Şehir dahilinde kümes hayvanları, yanlız bahçeli evlerde beslenir. Kümeslerin binalara bitişik yapılması yasaktır. Kümeslerin sık sık temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi mecburidir. Dışarı salınmamak kaydıyla en çok 10 ( on ) adet kümes hayvanı veya 20 ( yirmi ) adet güvercin vb. kanatlı hayvan beslenebilir. Evlerde beslenen güvercinler için her türlü tedbir alınacak olup, çevreye rahatsızlık verecek şekilde güvercin beslemek yasaktır.
MADDE 23- Sahipli evcil hayvanların ( kedi, köpek vb. ) Veteriner İşleri Hekimliğinden belgesinin olması ve Belediyeye kayıt yaptırılması zorunludur.
MADDE 24- Sahipli ve sahipsiz hayvanların herhangi bir nedenle ölümü halinde Veteriner Hekimliğinin bilgisi dahilinde Belediyemizin oluşturacağı hayvan mezarlığına defnedilmesi zorunludur.
MADDE 25- Mezbaha harici hayvan kesmek yasaktır. Mezbaha damgası olmayan ve durumlarından şüphe edilen etler, müsadere edilir. Sakıncalı olanlar Belediye Veteriner Hekimin kontrolünde İlçe Tarım Müdürlüğü Ekipleri ile beraber imha edilir.
MADDE 26- 3285 Sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanununun 66. maddesi gereğine ilçe dışından gelen etlere ait sağlık raporu bulundurmak zorunludur. Raporu ibraz edemeyenler hakkında cezai işlem uygulanır.
MADDE 27- İlçe dışındaki mezbahalarda kesimi yapılıp Belediye sınırları içerisine getirilen etlerden, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince kilogram üzerinden muayene ve denetleme harcı alınır.
MADDE 28- İlçemiz sınırları içerisinde veya dışarısında mezbaha haricinde kaçak olarak yapılan kesimlere ait etler müsadere edilerek imha edilir. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince kilogram üzerinden damgasız kaçak muayene ve denetleme harcı alınır.
MADDE 29- 3285 Sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu gereğine canlı hayvan çıkışlarında menşe şehadetnamesi alınması zorunludur.
MADDE 30- İlçemiz sınırları içerisinde bulunan et ve et ürünleri satışı yapan işyerleri kontrolleri Belediye Veteriner Hekimliğince yürütülür.
MADDE 31- Turistik alanlar, cami avluları ve abidelerin etrafı ile benzeri gibi halkın gelip geçtiği yerlerde oturma yerleri dışında oturmak, masa, sandalye vs. gibi eşyaları bırakmak yasaktır.
MADDE 32- Şehir içerisinde her ne sebeple olursa olsun, dilencilik yapmak yasaktır. Ayrıca sakat ve mağdur durumdaki kişileri dilendirilenler ayrıca cezalandırılır.
MADDE 33- Boş arsalarda izinsiz olark eğlence alanları oluşturmak ve tesis yapmak yasaktır.
MADDE 34- Topluman yararlandığı yerlerde balon satanlar, seyyar fotoğrafçılık ile insan tartı aletleri vs. gibi işler yapacak olanlar, Zabıta Müdürlüğünden çalışma müsadesi alırlar. Çalışma müsadesi almadan çalışmak ve gösterilen yerlerden başka yerde faaliyet göstermek, şikayet verecek hareketlerde bulunmak yasaktır. İlgililerin bu gibi durumlarda çalışma kartları iptal edilir.
MADDE 35- Turistleri her ne şekilde olursa olsun rahatsız etmek yasaktır. ( Kolundan işyerine doğru çekmek, cadde, sokak ve pazaryerlerinde turistin önüne durmak suretiyle zorlayarak mal satmaya çalışmak)
MADDE 36- Pazaryerlerinde, cadde, sokak ve yaya yolları üzerinde her türlü seyyar satıcılık yapmak yasaktır. Seyyar sayhaların mallan toplanarak zabıta merkezine getirilerek kimlik tespiti yapılır ve gerekli cezai işlem uygulanır. El konulan malzeme müsadereye tabi değilse, mallar sahibine teslim edilir.
MADDE 37- Belediye Zabıta Memurlarının vazifelerini yaptıkları esnada, görevlerini engelleyecek şekilde karışmak, zorluk çıkartmak, yanlış bilgi vermek ve asılsız ihbarlarda bulunmak yasaktır. Kimliğini bildirmeyenler, en yakın Polis veya
Zabıta Karakoluna ve muhalefetleri halinde ise zorla götürülürler. Kimliği tespit olunarak derhal serbest bırakılırlar.
MADDE 38- Esnafın kullandığı ölçü ve tartı aletlerinin Kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde damgalattırılması mecburidir. Damgasız ve hileli tartı kullanan ilgililer cezalandırılır. Tartı aletleri müsadere edilerek, ilgili birime teslimatı yapılır. Ambalajlı paket mamüllerde; üzerinde belirtilen gramaj dışında satılan mallar hakkında gerekli işlemler tanzim edilerek ilgili mercilere bildirilir.
MADDE 39- Belediyemize ait kamuya açık alan üzerindeki pasaj, iş merkezi ve alt geçit gibi umumi binaların giriş ve koridorlarını merdivenlerini izin almadan herhangi bir şekilde işgal etmek yasaktır.
MADDE 40- Her işyeri ve müessese sahibi, işyerinin cephesine, cephe boyunca ve 70cm. eninde Belediye Tabela ve Reklam Yönetmeliğine uygun şekilde yatay vaziyette yola paralel ve tehlike arz etmeyecek şekilde asmaya zorunludur.
MADDE 41- Belediyece tespit edilen yerler dışında hiç bir yere ilan aşılamaz ve yapıştırılamaz.
MADDE 42- Belediyece asılmasına izin verilen reklam bezleri ve benzerlerinin asılacak binanın cephesine paralel olarak yapışık vaziyette ve belirtilen süreleri aşmamak kaydıyla asılacaktır.
MADDE 43- Umumi ve resmi binalara, tarihi yerlere, halkın kullanımına açık umumi tuvaletlere yazı yazmak, pislemek, tuvaletler haricinde cadde ve sokak aralarına, meydanlara tuvalet ihtiyacını gidermek ve toplum kurallarına uymayan işleri yapmak yasaktır.
MADDE 44- Sinema, tiyatro, gazino, içkili yerler, kahvehane, bayi, büfe, lokantalar vs. gibi işyerleri Belediye Encümenince belirlenen kapanış saatlerinde işyerlerini kapatmak zorundadır.
MADDE 45— Binaların yağmur ve su olukları bir boru ile bina alt seviyesine kadar indirilip, lüzumlu hallerde yağmur su hattına bağlanacaktır.
MADDE 46- Caddelerde, kaldırım üzerlerinde, yollarda ve işyeri önlerinde araç yıkamak yasaktır.
MADDE 47- Halka rahatsızlık verecek, tehlike yaratıcı, her türlü parlayıcı ve patlayıcı madde satılması yasaktır. Bu ve benzeri maddeler satıştan men edilir.
MADDE 48- Her işyerinde yangına karşı önlem almak için yeteri kadar yangın söndürme cihazının dolu ve vizelerinin yapılmış olması gerekmektedir.
MADDE 49- Sıvılaştırılmış petrol gazı ile kolayca yanabilen, patlayan ve patlayan kimyevi maddeler satan işyerleri, ruhsatlarında veya LPG Lisans Yönetmeliğinde belirtilen miktardan fazlasını bulundurmak yasaktır.
MADDE 50- Bahçe, arsa ve kamuya ait açık alanlar üzerinde tehlike yaratacak şekilde kontrolsüz ve İtfaiye Müdürlüğü'nden izinsiz ateş yakmak yasaktır.
MADDE 51- Cadde, sokak ve pazar yerlerinde her türlü un ve unlu mamuller, süt ve süt ürünleri ile gıda üretim izin belgesi bulunmayan gıda maddelerinin açıkta bulundurulması ve satılması yasaktır.
MADDE 52- Son kullanma tarihi geçmiş mamüllerin satışı yasaktır. Bu gibi mallar müsadere edilerek gıda kontrolörü raporu ile imha edilir.
MADDE 53- Cadde, sokak ve pazar yerlerinde köfte, döner, kokoreç ve benzeri gıda maddelerinin açıkta ve seyyar olarak satışı yasaktır.
MADDE 54- Gözle görülür, burunla hissedilir derecede çürümüş, kokmuş veya kurtlanmış, bozulmuş yiyeceklerin satılması yasaktır. Bu gibi mallar müsadere edilerek, gıda kontrolörü raporu ile imha edilir.
MADDE 55- Her türlü unlu mamüllerin içerisinde herhangi bir yabancı madde çıktığında cezai işlem uygulanır. Gerek görülmesi halinde İlçe Tarım Müdürlüğü'ne de bilgi verilir.
MADDE 56- Sebze bahçelerinin lağım suyu veya atık su ile sulanması yasaktır. İlgili şahıslar hakkında tutanak tanzim edilerek toprak, su ve bitki analizlerinin yapılması için Belediye Çevre Sağlığı Müdürlüğüne sevk edilir.
MADDE 57- Tekel bandrolü taşımayan tekel maddeleri satmak yasaktır.
MADDE 58- Şehrin turistik yerlerinde turistleri gezdirmek amacıyla yetkisiz ve kokartsız rehberlik yapılması yasaktır.
MADDE 59- İlçemiz sınırları içerisinde motorlu veya seyyar araçla izinsiz olarak hurda malzeme toplamak veya hurdacılık yapmak yasaktır. Uyulmadığı hallerde hurda malzemelere müsadere edilir, cezai işlem uygulandıktan sonra yasa gereği malzemeler geri verilir.
MADDE 60- İşyerinde satılan malların üzerlerinde ürünün cinsi, nevi ve fiyatını gösteren etiketin bulundurulması zorunludur. Uymayanlara 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda ön görülen idari para cezaları uygulanır.
MADDE 110- Et ve et ürünleri satış yerleri,
Et ve Et ürünleri Satış yerleri aşağıdaki hükümlere tabidir.
Şehir şebekesine bağlı su tesisatı (Şebeke suyu olmayan yerlerde içilebilir nitelikte depo tertibatı) yeterli su bulunacaktır.
Zeminin kolay temizlenebilir madde ile kaplı olacak ve zeminde gidere bağlı ızgaralı sifonlu delik bulunacaktır. Zemin ve zeminden 2 m.yüksekliğe kadar olan duvarlar yıkanabilecek bir madde ile kaplı, diğer kısımlar ise, badana edilmiş durumda bulunacaktır.
Etlerin saklanması amacı ile kapasiteye göre soğutma tertibatı dolaplar, tezgahlar veya soğuk hava deposu bulunacaktır.
ç) Kasap dükkanlarında; koyun, sığır ayrı ve müstakil bir dükkanda manda, keçi, oğlak eti ayrı bir dükkanda satılacaktır. Koyun ve sığır kasabında manda, keçi ve oğlak eti bulundurulamaz,
Koyun ve sığır etlerini aynı işyerinde satanlar her iki nevi et için ayrı ayrı kıyma makinaları bulundurmak ve kıyma makinalarınm üzerine etiket konulması mecburidir.
Tezgahların ön kısmı, müşterilerin arkayı rahatça görebilecekleri şekilde cam olacaktır. Et kütükleri ve kıyma makinaları daima temiz bulundurulacaktır.
Kasap dükkanlarında etlerin asıldığı çengellerin ve kullanılan bıçak, satır ve benzeri aletlerin her zaman temiz ve bakımlı olması zorunludur.
Kasap dükkanlarına getirilen etlerin nakliyesi her tarafı kapalı ve içi çinko vb. bir madde ile kaplı vasıtalar ile yapılacaktır. Otomobil veya kamyonet ile açıkta et nakli yasaktır.
Başka yerlerde kesilip, temizlenmiş ve ayrı bir dolap içersinde bulundurmak şartıyla kasap dükkanlarında kümes hayvanları satılabilir. Ancak ayakları kesilmiş ve içinin tamamen temizlenmiş olması gerekir. Kasap dükkanlarında sakatat satmak ve bulundurmak yasaktır.
Kasap dükkanlarında damgası okunmayacak ve görünmeyecek şekilde et parçalanması, hazır kıyma bulundurulması ve satılması yasaktır. (İlgili Bakanlıktan izin belgesi alanlar hazır kıyma bulundurabilir.)
Kasap dükkanlarında mezbaha damgası bulunmayan etlerin satışı yasaktır. Bu gibi etler müsadere edilerek, sağlık açısından kontrolünün yapılması için Veteriner Müdürlüğüne gönderilir.
Kasap dükkanlarında kokuşmuş ve hastalıklı etlerin bulundurulması ve satılması yasaktır. Bu tür etler Veteriner Hekim Raporu ile imha edilir.
Mezbaha harici hayvan kesmek ve seyyar olarak satışa sunmak yasaktır. Bu gibi etler müsadere edilerek, muayenesi için ilgili birime teslim edilir.
Kanara dışı sucuk, pastırma imal etmek yasaktır. Kasap dükkanlarında sucuk ve pastırma imal edilemez. Şehir dışından gelen sucukların ilgili birime götürülüp, damgalattırılması zorunludur. Belirtilen hususlara uymayan sucuklar müsadere edilir.
Kasap dükkanlarında soğuk hava deposu veya soğutuculu dolap harici (dışarıda) askıda teşhir amacı ile et asmak yasaktır.
MADDE 111- Sakatat dükkanları aşağıdaki hükümlere tabidir.
Kasap dükkanları için ön görülmüş olan şartlara ilave olarak aşağıdaki şartlarda aranır.
Satış yerine irtibatlı olarak dükkanın arka kısmında sakatat hazırlama bölmesi ile bu bölmede betondan yapılmış bir masa ve yanında bol akarsuyu bulunan bir havuz bulunacaktır.
Bu dükkanlarda, kıyma makinast bulundurulamaz.
Bu dükkanların sokak yüzleri sabit camekanlı olacaktır.
Sakatatın temizlenmesinde yalnız su kullanılacak, kimyevi madde kullanılmayacaktır.
Sakatatçı dükkanlarında tavuk satışı, Belediyeden izin almak şartıyla ayrı, kapalı veya vitrinli buzdolaplarıııda teşhir ve satışa arz edilir.
MADDE 112- Deniz ürünleri satış yerleri,
Deniz ürünleri satış yerleri aşağıdaki hükümlere tabidir.
Et ve et ürünleri dükkanları için öngörülmüş olan şartlara ilave olarak aşağıdaki şartlarda aranır.
Balıklar, beton, mermer, fayans ve üzeri çinko kaplı masalar ve raflar üzerinde bulundurulacaktır.
İşyerinin sokak yüzünde suların dışarı akmaması için gerekli tedbirler alınmış olacaktır.
Bu dükkanlarda kıyma makinası bulundurulamaz.
Balıkçı dükkanlarında müşteriye balıklar naylon torbalara konulduktan sonra kağıda sarılarak verilecektir.
Balıkçı dükkanlarında, su ürünlerinden başka birşey satmak yasaktır.
Balıkçı dükkanlarında balıkların yıkanması için mutlaka temiz su kullanılacaktır.
Vatoz, köpek balığı, keler gibi balıklar evvelden kesilip, küçük parçalara bölünüp satılmayacaktır.
Balıkçı dükkanlarında satılan balıkları taze göstermek için gözlerine limon suyu ve benzeri su dökmek, solungaçlarının boyanması vs. hile yapılması ve etikete aykırı bir isimle balık satmak yasaktır.
MADDE 113- Kümes hayvanları satış yerleri,
Kümes hayvanları satış yerleri aşağıdaki hükümlere tabidir.
Bu yerlerin tabanı mermer, karo, mozaik ile döşeli olacaktır. Duvarları tabandan 1,5 m. ye kadar fayans olacaktır.
Hayvanlar şişirilmeyecek, boyanmayacak ve hilesiz olarak soğuk hava depolarında satışa arz edilecektir.
Bu dükkanlarda, kasaplık hayvan eti satılmayacak ve kümes hayvanlarının bulunduğu dolaplara tüylü av hayvanlan konulmayacaktır.
Kümes hayvanları önce yağlı ve mumlu kağıda sonra da ambalaj kağıdına sarılıp, müşteriye verilmesi zorunludur.
MADDE 114- Un ve unlu mamül satış yerleri,
Pasta, şeker, şekerleme, tahin helvası ve benzerlerinin satıldığı işyerleri aşağıdaki hükümlere tabidir.
Bu dükkanlar doğrudan doğruya başka dükkanlarla ve meskenler ile alakalı olmayan yerler olacak ve bu yerlerin önleri sabit bir camekan ile kapanmış olacaktır.
Bu yerlerin tabanı mermer, karosiman, mozaik, parke, marley veya benzeriyle kaplı olacak, diğer kısımları ise badana veya yağlı boya ile boyanmış olacaktır.
Buralarda; sağlık ve teknik şartlara uygun havalandırma tertibatı bulundurulacaktır.
Yapım yeri bulunan yerlerde; temiz ve sıhhi WC ve lavabo bulunması zorunludur.
Yapım ve satış yerinin bir arada bulunduğu yerlerde; satış yeri için Belediyeden ayrıca ruhsat alınacaktır.
MADDE 115- Manavlar,
Meyve ve sebze yerleri aşağıdaki hükümlere tabidir.
Zemin ve zeminin 2 m. yüksekliğe kadar duvarlar (raflar hariç) su geçirmez madde ile kaplı olacaktır.
Sebze ve meyveler için kolayca yıkanabilecek şekilde yapılmış masa ve raflar olacaktır. Sebzeler su içinde tutulmayacak, çamur ve yabancı maddeleri ile satılmayacaktır.
Zeminde ucu gidere bağlı ızgaralı sifon olacaktır.
Sebze ve meyveler ve bunları muhtevi her çeşit kaplar ve raflar tabandan en az 30 cm. Yüksek yerde bulundurulacaktır.
Bu müesseselerde kar hadlerini gösterir (35x55) cm. ölçülü beyaz taban üzerinde siyahla yazılmış bir levha müşterinin görebileceği bir yere asılacaktır.
Sebze ve meyve satıcılarında faturasız mal satışı yasaktır.
MADDE 116- Su, meşrubat, turşu vb. satış yerleri,
Su, meşrubat, turşu vb. satış yerleri aşağıdaki hükümlere tabidir.
Dükkanların sokak cepheleri camekanla örtülü olacaktır.
Bu yerlerde temiz ve sıhhi su ile lavabo bulunacaktır.
Bu yerlerin tabam mermer, mozaik ve benzeri madde ile döşenmiş olacak ve bir ucu gidere bağlı sifonlu ve ızgaralı delikler bulunacaktır.
Duvarları tabandan en az 1.5 m. yüksekliğe kadar fayans ile kaplanmış olacak, diğer kısımlar ise yağlı boya ve badana edilmiş olacaktır.
Cam bardakta turşu, şıra, boza ve meşrubat gibi içilecek şeyler ancak sıcak su, döner yıkama fırçası ve tazyikli su tertibatına havi yıkama yeri olan dükkanlarda satılabilir. Yıkama tesisi olmayan yerlerde bir defa kullanılarak, atılan cinsten bardaklar kullanılacaktır.
Bu yerlerin satış yerleri yapım yerlerinden tamamen ayrı olacaktır. Kullanılan kaplar, emaye, paslanmaz çelik veya cam olacaktır.
MADDE 117- Bakkallar,
Bakkal dükkanları aşağıdaki hükümlere tabidir.
Dükkanlar doğrudan doğruya başka dükkanlarla veya meskenlerle alakası olmayan yerlerde olacaktır.
Bu yerlerin cephesi sabit camekanlı olacak ve uygun havalandırma tertibatını ihtiva edecektir.
Pişirilmeden, yıkanmadan, soyulmadan yenilen bütün besin maddeleri ayrı ayrı camekanlı bölmelerde bulundurulacaktır.
Bu yerlerde kafi büyüklükte soğuk hava dolabı veya vitrini bulunacak, bozulacak besin maddeleri bu dolaplarda muhafaza edilecektir.
Erzak çuvalları tabandan en az 25 cm. yükseklikte ızgaralar üzerinde bulunacaktır.
Bakkal dükkanlarında ekmekler zeminden en az 0.50 metre yükseklikte ve lüzumu kadar raflı, tamamen camekanla kapalı veya yalnız bu işe mahsus mahallerde bulundurulacak, bu mahallerden ayrı yere ekmek konulmayacak ve açıkta bulundurulmayacakdır.
Bakkal dükkanlarında yanıcı, kokucu, patlayıcı ve parlayıcı maddelerin satılması yasaktır.
Bakkal dükkanlarında yaş sebze ve meyve satışı yasaktır.
MADDE 118- Market ve süper marketler,
Market ve süpermarketler besin maddeleri ile birlikte diğer ihtiyaç maddelerinin satıldığı büyük mağazalar olup, aşağıdaki hükümlere tabidir. Bu yerlerin ruhsatı özel veya tüzel bir kişiye ait olup, tamamının sorumluluğu bu kişiye aittir,
Marketlerde; en az 100 m2, süpermarketlerde; en az 250 m2. Alanında ve kagir binalarda olacaktır.
Duvarların tezgah dışında kalan kısımların iki metreye kadar fayans veya kolay yıkanabilir düz ve cilalı madde ile döşenecektir.
Bu yerlerin giriş, çıkış kapıları ayrı ayrı olacaktır.
Bu yerlerde sebze ve meyve satış reyonları özellikle duvar tarafında olacak ve bu kısım diğer besin maddelerinin satıldığı reyondan 1 metreye kadar olan kısmı parlak yüzlü bir madde ile bölünecektir.
Niteliği itibarı ile ambalajlanmış olarak satılmayan besin maddeleri ayrı bölmelerde saklanacak ve kokularının diğer maddelere geçmesi önlenecektir.
Bu yerlerde satılan gıda maddelerinden sıcaklık tesiri ile bozulabilecek nitelikte olanlar vitrinli buzdolaplarında teşhir ve satışa arz edilecektir.
Bu yerlerde pişmemiş deniz ürünlerinin satılması halinde, bu maddeler soğutma dolaplarında muhafaza edilecektir.
Bu yerlerde çalışan işçiler için, içinde elbise dolapları bulunan soyunma odası, temiz WC ve lavabo bulunacaktır.
Hazır kıyma ve et satışı yapan market ve süpermarketler, bu yerler ile ilgili yönetmelikte belirlenmiş özel hükümlere tabidir.
Market ve süpermarketlerin zemini kolay temizlenebilir, su geçirmez bir madde ile kaplanacaktır. Ayrıca zeminde kanala bağlı ızgaralı ve sifonlu bir delik bulunacaktır.
MADDE 119- Süt ve süt ürünleri satış yerleri.
Sütten mamul çeşitli besin maddelerinin satıldığı yer olup, aşağıdaki hükümlere tabidir.
Dükkanların sokak cepheleri camekan ile örtülü olacaktır.
Duvarları tabandan 1.5 m.yüksekliğe kadar mermer, fayans veya su geçirmez parlak, düz yüzlü malzeme ile kaplanmış olacak, diğer kısımlar ile tavanı yağlı boya ile boyanacaktır.
İmal edilip satışa sunulan yoğurt, peynir ve buna benzer gıda maddelerinin üzerine cinsini ve imal yerlerini belirten etiket konulması mecburidir. Temiz kaplarda satılacaktır.
Bozulmuş gıda maddelerinin (kesik süt, ekşimiş yoğurt vs.) satılması yasaktır. Bu maddeler müsadere edilerek (doktor raporu) ile imha edilir.
MADDE 120- Halkın yiyip, içmesine mahsus işyerleri aşağıdaki hükümlere tabidir.
Sınıflandırma işleri ruhsat yönetmeliğine göre yapılır. Tarifeye tabi müesseseler bu yönetmelikte gösterilen şekilde sınıflarım belirten özel işaretleri dış kapılarına asmak zorundadırlar.
Besin maddelerini ayıklama, parçalama, temizleme, tartılma ve ambalajlanmasında kullanılan her türlü alet, edavat, vasıta ve tesisat besin maddelerinin niteliğini bozmayacak, kirlenmesine mani olmayacak şekilde küflenmez, paslanmaz, temizliği kolay, nitelikli biçimde olacaktır.
Bu işte kullanılacak masa, sehpa ve rafların üzerine cam, mermer, fayans gibi parlak ve temizliği kolay malzeme ile kaplanacak olup, daima temiz bulundurulacaktır.
Bu yerler yatıp kalkmak için kullanılmayacaktır. Besin maddelerinin sağlığa uygun niteliklerini herhangi bir surette ihlal edecek şekilde sair işlere tahsis edilmeyecektir.
Halkın yiyip, içtiği yerlerde çalışanların elbiseleri besin maddelerine dokunmayacak şekilde tanzim edilecektir.
Besin maddeleri yapım yerleri ve hazırlama yerlerinde günlük iş elbiseleri özel bir yer ve dolap içerisinde bulundurulacaktır.
Besin maddelerinin taşınması için her türlü tedbirler alınacak ve sağlığa zarar vermeyecek şekilde ambalajlanmış olacaktır.
Halkın yiyip içtiği yerlerde besin maddeleri gerek yapımdan evvel gerekse yapımdan sonra sağlık ve teknik şartlara göre istif ve muhafazası yapılacaktır. Birbirine sinecek maddeler ayrı ayrı konulacak, lüzumlu hallerde taban ile temas etmeyecek şekilde ızgara tertibatı yapılacaktır.
Bu gibi yerlerde çalışanların, giysileri temiz olacaktır.
Bu gibi yerlerde kullanılan bakır kaplar daima kalaylı bulundurulacaktır.
Bütün kaplar temiz olacak, kirlenmesini önleyecek şekilde dolaplar içinde bulundurulacaktır. Kırık, çatlak, paslı ve sırları dökülmüş kaplar kullanılmayacak ve bulundurulmayacaktır.
Bu gibi yerlerde; el yıkama yerinde temizlik malzemesi ile el kurulamak için kağıt ve kağıtların atılması için bir çöp sepeti bulundurulacaktır.
Müşterilerin şapka ve paltolarım asmaları için yeteri kadar askı tertibatı veya jestiyer bulunacaktır.
Müşteriler tarafından kullanılan tuz, biber, baharat, sirke ve buna benzer malzemeler, kapalı kaplarda bulundurulacaktır. Müşteriye ait masaların üzeri cam, mermer, formika veya benzeri düz yüzlü bir madde ile kaplanmış olacak ve açık renk örtü ile örtülmüş olacaktır.
Bu yerlerde tuvaletler ücrete tabi olmayıp, bu hususu belirten levhalar tuvalet mahallerine asılacaktır.
Lokantalarda canlı müzik yapılamaz. (Özel izin alındıktan sonra yapılabilir.)
MADDE 121- Restaurantlar, İçkili Restaurantlar, birahaneler, hanıburgerci ve pizzacılar
Restaumatlar, içkili restaurantlar, birahaneler, hamburgerci ve pizzacı vb. işyerleri aşağıdaki hükümlere tabidir.
Şehir şebekesine bağlı su olacaktır. Şebeke suyu bulunmayan yerlerde musluklu ve içilebilir nitelikte su depolanacaktır.
Salondan ve mutfaktan ayrı bir yerde bay ve bayanlar ayrı ayrı olmak üzere yeteri kadar lavabo ve tuvalet bulunması zorunludur.
Bulaşık yıkama ve kaynatmak için sıcak su tesisatı bulunacaktır.
Lokantada içki verilmesi halinde içkinin türüne göre yeterli araç ve gereç bulundurulacaktır.
İhtiyaç için fırın bulundurulabilir, bacaya bağlı davlunmaz bulunacaktır.
Salondan ayrı bir yerde hizmetliler için soyunma odası veya dolabı bulunacaktır.
Mutfakta yeter sayıda ağzı kapalı çöp kabı bulunacaktır.
Mutfak; hazırlama, pişirme, bulaşık yıkama yeri olmak üzere üç bölümden oluşacaktır. Bu bölümlerin zemini 1.5 metreye kadar duvarı yıkanabilir şekilde, su geçirmez madde ile kaplanmış, bir ucu kanala bağlı ızgaralı ve sifonlu delik bulunacaktır. Kanal tesisatının bulunmaması halinde akıntı, fenni fosseptik çukuruna akıtılacaktır.
MADDE 122- Kafeteryalar, Halkın pratik olarak yiyip, içmesine, aperatif hafif içkiler almasına, dinlenmek için oturmasına mühsus müesseseler olup, aşağıdaki hükümlere tabidir.
Bu yerlerde izin almak şartıyla alkollü içkilerden Votka, Kokteyl, Likör, Vermut, Kanyak, Viski ve Bira verilebilir.
Yiyecek maddeleri; sandöviç, hamburger, pasta, turta, tavuk, piliç, kızartma, söğüç etler, kadın budu köfte, sahanda yumurta, omlet, cips, patates kızartma ve patates köftesinden ibarettir.
Bina müştemilatı; salon, Amerikan bar, vestiyer, personel servisi, mutfak, ofis, kiler, yiyecek ihzar yerleri, bulaşıkhane, el yıkama yerleri ve tuvaletler ısıtma, havalandırma yerlerini ihtiva edecektir.
Kantin ve büfeler aşağıdaki hükümlere tabidir.
Yönetmeliğe uygun mutfağı bulunmayan büfelerde yapım, hazırlama, bulaşık yıkama yeri olmayan kantin ve büfelerde servis yapılmayacaktır.
Ancak sıcak bu ve basınçlı su tertibatı bulunan yıkama yerleri bulunan müesseselerde içecek şeyler cam bardakta satılabilir. Bu tesisi olmayan yerlerde satılacak diğer içecek şeyler bir defa kullanılarak atılan cinsten bardakta satılacaktır. Bu hüküm dışında açıkta içecek şey satışı yapılmayacaktır.
Mutfak ve bulaşık yıkama yerleri, lokantalar hakkındaki hükümlere tabidir,
Bu yerlerde çalışanlar temiz olacak ve beyaz renkte kısa ceket biçiminde iş elbisesi giyeceklerdir.
Büfeler, tütün, sigara, kibrit, kapalı şişelerde alkollü içkiler, memba suları, gazoz, paketlenmiş kuru yemişler, çikolata, çiklet ve her türlü konserveler açıkta olmamak kaydıyla sandöviç, tost, kurabiye, paket tereyağı, margarin, kapalı kaplarda yoğurt, süt, ayran gibi maddeler ile gazete, mecmua, zarf, kağıt gibi benzeri maddeler satılmak üzere yaya trafiğini engellemeyecek şekilde yetkili merciler tarafından uygun görülecek yer ve şekilde yapılacak yerlerdir.
Kahvehaneler aşağıdaki hükümlere tabidir.
Zemini beton veya laminant ile kaplı olacaktır. Zeminde gidere bağlı ızgaralı ve sifonlu bir delik bulunacaktır.
Kahve ve çay ocağı camekanla salondan tamamen ayrılmış olacak, işyerinin durumuna uygun aydınlıkta ve havalandırma tertibatına haiz olacaktır.
Masalar ve sandalyeler kullanışlı olacak, masaların üzerinde Örtü olacaktır,
Ocağın zemini ve zeminden 1.5 metreye kadar yükseklikte duvarları yıkanabilir, su geçinnez madde ile kaplı olacak, salon duvarları plastik boya ile boyanacaktır.
Ocak tezgahının üzeri mermer veya galvanizli saç ile kaplı olacak, ocak üzerinde davlumbaz bulunacaktır.
İşyerinin uygun bir yerinde lavabolu bir tuvalet bulunacak ve daima temiz tutulacaktır. Ayrıca havalandırma tertibatı bulundurulması zorunludur.
Isıtma yeterli olacak ve salonda askılık bulunacaktır
Kahvehanelerde eskimiş ve kirli oyun kağıdı müşteriye verilemez. Kirli ve eski oyun kartları müsadere edilerek imhası yapılır.
Kahvehanelerde radyo, televizyon bulunur.
Kumar oynatı Imayacak,
Çay ocokları aşağıdaki hükümlere tabidir.
Bu yerler, sattıkları içecekleri el veya askı tepsilerle müşterilerine dağıtılan pasaj, iş merkezi ve merdiven boşluklarındaki işyerleridir.
Bu yerlerin ocak mahalleri 2 m2.den küçük olamaz ve kahvehanelerin ocak kısımları hükümlerine tabidir.
Bu yerlerde kesinlikle kağıt ve okey tabir edilen taş oyunu oynanmaz.
Çay ocaklarında masa sandalye bulundurulması yasaktır.
Aydınlatılması iyi yapılmış olacak,
Çay ocağı bölümü tezgah çelik ve hijyenik şartlara uygun olacak,
Çay bahçeleri ocak ve bahçe bölümü aşağıdaki hükümlere tabidir.
İsıtma merkezi sistem ile veya klima ile sağlanacak, havalandırma tertibatı yapılmış olacaktır.
Bay ve bayanlar için duvarları fayanstan yapılmış tuvalet olacak tuvaletlerin baylar kısmında pisuvar bulunacaktır.
Ocağın bulunduğu bölümün duvarları 1.5 metreye kadar fayans, mermer ve benzeri madde ile kaplı olacaktır.
Bahçedeki masa ve sandalyeler hava şartlarından zarar görmeyecek cinsten ve kapalı kısımların niteliklerine uygun olacaktır.
Şehir şebekesine bağlı su tesisatı ve daima akar suyu olacaktır.
MADDE 127- Pastaneler,
Pastaneler aşağıdaki hükümlere tabidir.
İşyerinin zemini su geçirmez bir madde ile kaplanacak olup, zeminin uygun bir yerinde ızgaralı ve sifonlu bir delik bulunacaktır.
Duvarlar asgari plastik boya olacak, uygun bir yerde askılık bulunacaktır.
Pasta satış yerinde vitrinli bir buzdolabı ve vitrinli tezgah olacaktır.
Ocak mevcut olduğu taktirde bacaya bağlı davlumbaz olacaktır.
Masa ve sehpaların üzeri mermer, formika, cam ve benzeri maddeler ile kaplanacaktır.
Uygun bir yerde tuvalet ve lavabo bulunacaktır.
Bu yerler tam kagir binalar ve betonarme binalarda olmak üzere salon, bulaşıkhane, pişirme ve el yıkama yerlerini ihtiva edecek olup, bu kısımlar birbirinden ayrı bölmelerle ayrılmış olacaktır.
MADDE 128- Oteller, motel, pansiyonlar, tatil köyleri, kamping yerleri ve devre mülkler
Halkın yatıp kalkmasına mahsus işyerleri aşağıdaki müşterek hükümlere tabidir.
Bu yerlerin akarsuyu binanın en üstünde en az 24 saat su ihtiyacını karşılayacak kapasitedeki depolardan dağıtım yapacak donatıma sahip olacaktır.
Bu yerlerin kullanılmış suları kanalizasyon olan yerlerde gidere bağlanacak, olmayan yerlerde ise sabit veya septik çukurlara akıtılacaktır.
Binanın her kısmında muhtelif zamanlarda sıhhi ve teknik şekilde fare, böcek vs. gibi haşeratlarla mücadele için ilgili önlemler alınacaktır.
Bu yerlerde umumi temizlik elektrikli araçlar ile yapılacaktır.
Bu yerlerde lüzumu kadar çöp kabı, izmarit kutulan ve temizlik malzemeleri bulundurulacaktır.
(Teşkilatın Yapısı)
(Kuruluş, Unvanlar, Tanım)
Zabıta Müdürlüğünün Kuruluşu
Madde 11- a)Boyabat Belediyesi Zabıta Teşkilatı 22.02.2007 tarih ve 26442 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Belediye ve bağlı kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Belediye Meclisi Kararı ile oluşturulur. Teşkilat oluşturulurken kaynakların etkili ve verimli kullanılması, zabıta hizmetlerinin kalitesinin arttırılması, İhtiyaç duyulan nitelik, Unvan ve sayıda personel istihdamının sağlanması gözetilir.
b) İlçenin nüfusu, fiziki ve coğrafi yapısı ile gelişme potansiyeli dikkate alınarak, Zabıta Teşkilatı için ihtiyaç duyulacak norm kadroya uygun olarak birimler kurulabilir-
c Boyabat Belediye Zabıtası hizmetin gereğine ve yoğunluğuna göre, imar, çevre, trafİk ve turizm zabıtası gibi kısımlara ayrılabilir.
Boyabat Belediye Zabıtası hizmetin özelliğine göre nokta, yaya devriye ve motorize ekip olarak görev yapar.
Zabıta birim amirliklerinde Amirlik, Komiserlik adı altında karakol kurulması veya mevcut karakollardan birinin veya bütünün kaldırılması Zabıta Müdürünün önerisi üzerine Belediye Başkanının onayı ile olur.
Zabıta Ünvanları
Madde 12- Belediye Zabıta Kadrosu;
Norm Kadroya göre ; Zabıta Müdürü,. Zabıta Amiri, Zabıta Komiseri ve Zabıta Memuru şeklinde oluşur.
Belediye zabıta personeli, hiçbir şekilde belediye zabıta hizmetleri dışında görevlendirilemezler.
Zabıta Müdürlüğü Tanımı
Madde 13- Belediye zabıta müdürlüğü, yasa, K.H.K., tüzük ve yönetmeliklerin verdiği yetkiler doğrultusunda,Boyabat Belediyesi sınırları içinde beldenin düzenini belde halkının sağlık ve huzuru ve yetkili organların bu amaçla alacakları kararların yürütülmesini sağlamak ve belediye suçlarının işlenmesini önleyici tedbirler almakla ve işlenen belediye suçlarının takip ve araştırmakla yükümlüdür.